Dr. Siklósi GyörgyNőgyógyász, ... (Budapest, VIII. kerület)

 


Leírás

Orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem az Elnöki Tanács elnökének "Sub Auspiciis Rei Publi­cae Popularis" népköztársasági aranygyűrű kitüntetésével. Az egyetem elvégzése óta a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának munkatársa vagyok. A klinika valamennyi osztályán dolgoztam beosztott­ként, osztályvezető­ként, ill. részlegvezetőként. Emellett 25 évig vezettem a klinika endokrin osztályát, kiemelt endokrin tudományos témáját és hormon laboratóriumát. 1994-ben lettem a klinika igazgatóhelyettese, 1997-ben egyetemi tanár.

Tudományos érdeklődésem kezdettől a reproduktív endokrinológia felé irányult. A kandidátusi fokozatot "A nő hyperandrogen állapotai és az azokkal összefüggő reproduktív funkciózavarok" című értekezésemmel szereztem meg. Új hormonális diagnosztikai és differenciáldiagnosztikai módszert dolgoztam ki a hyperandrogén állapotok (fokozott férfihormon termeléssel járó állapotok: fokozott szőrnövekedés, pattanásos arc és test, diffúz hajhullás) eredetének elkülönítésére. "Hormonális ékrezekció"- nak elnevezett hormonális módszert dolgoztam ki a Polycysticus Ovarium Syndroma (PCOS) és a társuló meddőség sikeres kezelésére.

A corpus luteum (sárgatest) emberi reprodukcióban betöltött szerepére vonatkozó kutatómunkám eredményeit "A luteális funkció meg­határozó szerepe az emberi reprodukci­óban" című értekezésemben foglaltam össze, amellyel 1996-ban elnyertem az orvostudomány akadémiai doktora fokozatot. A menstruációs ciklus és az annak jellemzésére szolgáló sárgatest funkció megbízható diagnózisára kidol­gozott - a korábbiaktól lényegesen eltérő - egyszerű quantita­tív módszer következetes alkal­mazásával felismertem, hogy az ún. ismeretlen eredetű meddőség és az ismétlődő, vagy szokványos vetélés (habitualis abortus) legfőbb oka a menstruációs ciklus - különböző fokú - elégtelensége. Igazoltam, hogy a terhesség kime­netele döntően az implantatió (a pete beágyazódása) és a korai placentatio (a kialakuló méhlepény) sárgatest működés által meghatározott körülménye­inek függvénye. Eddig 125 tudományos közleményem jelent meg magyar és idegen nyelven és 134 tudományos előadást tartottam hazai és nemzetközi fórumokon.

Térkép:

Képek: