Dr. Radványi GáspárBelgyógyász, ... (Miskolc)

 


Leírás

1965-ben érettségizett és első nekifutásra felvételt nyert az Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karára Debrecenben. A sportolást itt sem hagyta abba, versenyszerűen asztaliteniszezett, hobbi szinten futballozott. A kollégiumban itt is különféle funkciókat töltött be. A tudományos tevékenységről sem feledkezett meg, az Élettani Intézetben, később a Műtéttani Intézetben dolgozott. Közben természetesen komolyan vette a tanulást is, hisz 1971-ben summa cum laude minősítéssel végzett.

Első munkahelye a miskolci Semmelweis Kórház Belgyógyászati Osztálya lett, gyakornokként kezdett. A ranglétrát végigjárva volt segédorvos, alorvos, adjunktus, időközben 1976-ban szakvizsgázott belgyógyászatból, majd 1984-ben hematológiából. 1983-ban egy évig az Országos Hematológiai Intézetben Hollán Zsuzsa professzorasszonynál gyakornokoskodott. 1993 és 1996 között tett egy kis kitérőt, Szikszón a belgyógyászati osztályt vezette, majd visszatérve a Semmelweis Kórházba osztályvezető főorvos lett.

Osztálya nemrégen költözött át az 1,9 milliárdos beruházás eredményeként létrehozott új épületbe, ahol 50 ágy az általános belgyógyászatot, míg 25 a hematológiát szolgálja. A 10 orvossal és 55 szakdolgozóval rendelkező osztály Északkelet-Magyarország regionális centruma hematológiai szempontból, klinikai szintű jogosítványokkal rendelkezik és Heves, Nógrád és Borsod megye ellátását biztosítja. Dr. Radványi Gáspár a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Szakmai Kollégium tagja, a társaság elnökségi tagja és tevékenykedik a Csontvelő Transzplantációs Bizottságban is.

A „Vérünk egészségéért” alapítvány – amelynek célja a vérképzőszervi betegségben szenvedők támogatása – kuratóriumi elnöke. 65 tudományos dolgozat társszerzője, 20 dolgozat írója, eddig körülbelül 350 előadást tartott. Regionális és országos belgyógyászati és hematológiai hangversenyek állandó résztvevője, előadója. Európai és amerikai tudományos ülések rendszeres meghívottja, az elmúlt év decemberében Philadelphiában, előtte Szöulban vett részt kongresszuson.
Számos kongresszus és konferencia szervezője, tevékenységét korábban Kiváló Munkáért kitüntetéssel ismerték el, a Pro Sanitate díjat 2003 januárjában vehette át az egészségügyi minisztertől. „Eddigi sikeres életutam titkaiból elsősorban a szorgalmat emelném ki – avat be titkaiba Radványi főorvos úr –, de elengedhetetlen a szakmaszeretet és a betegek szeretete. A mikroszkópikus diagnosztika a hobbim, ez egyben nélkülözhetetlen feltétele szakmai munkánknak. A munka és a hobbi szerencsés találkozása azt jelenti, hogy számomra nincs munkaidő, naponta 12–14 órát dolgozom, de ezt cseppet sem érzem fárasztónak. Az új épületben lehetőség nyílik egy olyan „műhely” kialakítására, ahol az ember nem munkahelyen, hanem szinte otthon érezheti magát.”

Térkép:

Képek: