Egri DiánaGyógytornász, Rehabilitációs orvos (Budapest, XIII. kerület)

 


Funkcionális tréning

A torna alapja a stabilitás kialakítása, egy erős izomrendszert formálva, így felkészíti a szervezetet a mindennapi igénybevételre, továbbá megelőzhetőek a sport sérülések, bármely korosztályt érő balesetek utáni rehabilitáció alapját képezheti, továbbá a sport eredmények fokozásaképp is alkalmazható a terápia. Segíti az anyagcsere fokozást, a szív- és érrendszeri terhelhetőséget és elősegíti a sportág specifikus edzést.

Hegkezelés

Fontos megelőzni a hegek okozta letapadást, a funkció vesztést, így elengedhetetlen módszer, ahol műtéti beavatkozás történt. Általában az első kezelések alkalmával történő bőr és kötőszövet fellazítását jelenti, mely az esetek többségében fájdalommentes.

Kinesio tape

A terápia kiegészítőjeként gyakran használom a különböző technikával felhelyezhető tapaszokat, melyek részt vesznek a fájdalom csillapításban, az ízület korrekcióban, a tehermentesítésben, izomtonizálásban, illetve lazításában, stb. A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos ingerlésével az adott testrészt aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap a beragasztott terület pedig gyorsabban regenerálódik.

Manuálterápia

Olyan kézzel végzett terápia, mely a támasztó- mozgató szervrendszert ért károsodások következtében kialakult visszafordítható elváltozások diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Olyan biztonságos holisztikus szemléletű vizsgáló és kezelő módszer, ami rendkívüli alapossággal térképezi fel a testet ért terhelési, súlyvonalbeli eltéréseket, elváltozásokat és segít visszaadni az ízületek, izmok mozgásszabadságát. A főbb alkalmazási területei: derék-, hát-, nyak fájdalom, gerincsérv, karba-, lábba kisugárzó fájdalom, ízületi mozgásbeszűkülés, nyaki púp megszüntetése, Scheuermann-kór, gerincferdülés, szédülés, ülőmunka káros hatásai okozta elváltozások, fájdalmak, stb.

McKenzie módszer

Az akut gerinc eredetű fájdalmak enyhítésében ill. megszűntetésen segít és a kiújuló problémák megelőzésére koncentrál. Az új-zélandi módszer Robin McKenzie nevéhez fűzödik, aki felfedezte, hogy a csigolyák közti porckorongot megfelelő vizsgálat után megtalálva a helyes mozgásirányt, segítséget nyújt a porckorong eredetű fájdalmak, zsibbadás enyhítésében és megszűntetésében.

Neurodinamika

Speciális fogás- és mozgáskombinációkkal segít a perifériás idegrendszer problémáin. A terápia célja a becsípődött, letapadt, nyomás alá került alsó vagy felső végtagi idegek felszabadítása, melynek eredménye a zsibbadás, kisugárzó, lüktető, szúró fájdalom enyhülése, illetve megszüntetése.

Nyiroködéma terápia

A nyirok rendszert ért károsodások miatt fellépő ödéma felszaporodás elfolyását segíti és csökkenti annak meglétét. A sérülést követő dagadás, ödémásodás miatt az első pár kezelés részét képezi a nyirokmasszázs.Frissítő hatása miatt sokan választják anyagcsere javítás céljára, méregtelenítésre, a szervezet öntisztító folyamatainak beindítására, a narancsbőr mérséklésére és a dagadó bokák csökkentésére is.

Schroth-terápia

Egy speciális kezelés és gyakorlatok sora, melyet a gerincferdülés (scoliosis), Scheuermann-kór és egyéb tartáshibák (pl. hanyag tartás) kezelésére fejlesztett ki a német Katherina Schroth. Az egyik leghatékonyabb módszer a gerincet ért elváltozások kezelésére, amit a páciens elsajátítva otthonában is végezhet.

Szegmentális stabilizáló torna

Ha a gerinc melletti szalagok, kisízületek, izmok nem tudnak megfelelően tartást biztosítani, akkor instabilitás léphet fel, melynek az egyik legsúlyosabb következménye a csigolyák elcsúszása, ami az idegi struktúrák károsodását vonja magával, a kilépő idegeket, ideggyököket vagy akár a gerincvelőt is érheti nyomás, irritáció. Pl. derékfájdalom, izomgörcs, végtagokba sugárzó fájdalom, izom vagy érzés csökkenés. Ebben az állapotban a gerinc igen sérülékeny, bármilyen terhelésre érzékenyebben, fájdalommal reagál. Ezen az állapoton tud segíteni a gerinc melletti apró, mély izmok erősségének helyreállítása céljából végzett torna, mely elősegíti a gerinc egészségének megőrzését.

Tartásjavító torna

A helyes gerinc görbületek kialakítását és megtartását, továbbá a hétköznapokba való beépítését célozza meg a torna.

Leírás

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász-fizioterapeuta szakon végeztem. Szakmai tapasztalatot a Károlyi Sándor Kórház Rehabilitációs Osztályán, a Váci Jávorszky Ödön Kórház Neurológiai-, Traumatológiai- és Rehabilitációs Osztályán, továbbá a Budai Irgalmasrendi Kórház Reumatológiai Osztályán, illetve magánrendelőkben szereztem. 2013-ban a Semmelweis Egyetem által akkreditált manuálterápiás posztgraduális képzésen vettem részt. A minőségi munka érdekében folyamatosan továbbképzem magam, hogy pácienseimet a legmodernebb technikák alkalmazásával és magas szintű szakmai tudás mellett empátiával segítsem a gyógyulásban. Célom egy becsületesen működő, minél hatékonyabb terápiát kiválasztó, betegcentrikus légkör megteremtése, ahonnan harmóniában és fájdalommentesen távoznak a vendégek. Továbbképzéseim: - Manuálterápia - McKenzie terápia „A” kurzusbemutatkozáshoz kép2 - McKenzie terápia „B” kurzus - 3D Scoliosis Terápia Tanfolyam - Neurodinamika – Perifériás neurogén panaszok funkcióvizsgálata és kezelése - Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerincen - Funkcionális tréning a terápiában és a sportrehabilitációban - James Earls&Thomas Mayers: Fascial Release for Structural Balance: Arches&Leg - Földi-féle komplex fizikális ödématerápia tanfolyam - K-Active Association Kinesio Tape tanfolyam Kezdő kurzus - K-Active Association Kinesio Tape tanfolyam Haladó kurzus - Evidence Based Medicine a stroke rehabilitációban - Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában

Térkép: